Anadolu'nun en sevdiğim yanlarından biri çok değişik yemek kültürüne sahip olmasıdır. Bazı yemeklerde kullanılan malzemeler her yörenin damak tadına uymasa da bu çeşitlilik bir lokantada yemek seçerken insanın aklını karıştırdığı gibi yedikten sonra da mideler bayram eder. Hiç yurtdışına çıkmamış biri olarak belgesellerde izlediğim kadarıyla ülkelerin büyük bölümünde kullanılan malzemeler, gideceğim bir ülkede uzun zaman Türkiye'deki gibi iştahla yemek yiyemeyeceğimi gösteriyor gibi.

Yöresel yemekler ve damaklarda bıraktıkları tatlar özellikle çocukluğunuzun en güzel yıllarında sofranızda yer almış ise , hele o yemekler bazı anılarla çocukluk, gençlik yıllarınızı süslemişse kolay kolay unutmazsınız. Bu yazımda size Tunceli yöresine özgü, ucuz, az malzemeli fakat yedikten sonra sık sık aklınıza gelebilen, midenizin sık sık özlemle anacağı yöresel olarak"Bıcıka Şir,zilfet" gibi isimler alan bu hamur yemeğini tanıtmak istiyorum: Öncelikle bir tepsinin içine önceden yoğrulmuş olan hamur kalın bir şekilde tepsinin tamamını kaplayacak şekilde yerleştirilir, fırına verilir. Hamurun üst ve alt bölümü biraz koyulaşacak şekilde kabuklaştığında tepsi çıkarılır ve üst kabuk kaldırılarak içindeki hamur bir kaşıkla kazınarak bir tepsiye çıkarılır. Bu esnada genişçe bir tabakta bekletilen hafif ılıtılmış sarımsaklı ayran ve bir tavanın içinde eritilen ve hafif kızdırılan tereyağı, tepsideki hamurun fazla soğumasını beklemeden önce ayran sonra yağ olmak üzere hamurun üzerine dökülür.

Bu yemek yenirken hamurun üst ve altından çıkan kabuk bölümlerini parçalayarak bir kaşık gibi kullanmanızı öneririm. Yani kabukları da birlikte yiyin. Tunceli ve çevresinde geçmişte bu yemeğin önemli günlerde yapıldığı ve bir tepside yemek yenirken yağın önemli misafirlere doğru akması için tepsinin diğer tarafının altına bir küçük destek konduğu dahi anlatılır. Önceden hatırlatmayı uygun görüyorum; bağımlılık yapacağını bildiğimden her gün bu yemeği yapmaya kalkıp kilo almayın. Afiyet olsun. 

0 yorum :

Yorum Gönder

 
Haftadan Kalanlar
Top